Winnaar NPO Luister Podcast Pitch bekend

Janneke Verbaarschot is de eerste winnaar van de NPO Luister Podcast Pitch.
Foto: Roy Schepers/NPO Luister
Tijdens de vierde editie van het NPO Luister Podcast Festival is de winnaar van de Podcast Pitch bekendgemaakt. Janneke Verbaarschot heeft de publiekspitch gewonnen met haar idee voor een podcast over de wereld van bingo. Als winnaar mag zij de podcast samen met BNNVARA ontwikkelen tot volwaardige podcast op NPO Luister.

Kevin Goes, manager NPO Luister: “Het mooie van een goed podcastplan is dat je meteen voor je ziet in welke setting het verhaal zich afspeelt. Janneke’s pitch over de bingowereld kreeg de hele jury op het puntje van hun stoel. Deze podcast moet gemaakt worden, daar waren we het snel over eens. Ik ben zeer benieuwd naar het resultaat en ben trots dat haar plan de eerste winnaar van de NPO Luister Podcast Pitch is.”

Bingowereld
Het winnende podcastidee komt van Janneke Verbaarschot uit Rosmalen. Meer dan de helft van de ouderen boven de 75 jaar voelt zich eenzaam. Een van de manieren om die eenzaamheid tegen te gaan is het aanbieden van activiteiten, zoals een bingo. De podcast van Janneke gaat dieper in op thema’s als eenzaamheid, maar duikt ook in de wereld van bingo in Nederland.

Het idee zal door professionele makers van BNNVARA worden uitgewerkt tot een echte podcast. De winnares wordt nauw bij dit proces betrokken. De podcast wordt volgend jaar gepresenteerd op het NPO Luister Podcast Festival en is vanaf dan te horen op NPO Luister. Daarnaast ontvangt zij een geldprijs van 2.500 euro. De jury bestond uit podcastexperts van AVROTROS, BNNVARA, Omroep MAX, PowNed, Omroep ZWART en de NPO.

Vier finalisten
In totaal mochten vier finalisten hun podcastidee tijdens het NPO Luister Podcast Festival pitchen. Onder begeleiding van NPO Radio 1-presentator en podcastmaker Mischa Blok presenteerden zij een laatste keer hun idee aan het daar aanwezige publiek. De andere drie finalisten waren:

  1. Sam en Nina zijn jong en hebben allebei hun moeder op een rare manier verloren. Er wordt volgens hen te weinig gepraat over rouw. Met een luchtige ondertoon willen zij in de podcast het taboe doorbreken.
  2. Dijkje 16 in Nieuwendijk was jarenlang het adres van de opa en oma van Ilona. In de Tweede Wereldoorlog loopt een aantal verhaallijnen rondom Dijkje 16 door elkaar. De podcast moet luisteraars bewust maken van wat er gebeurt als je mensen niet meer als mensen ziet.
  3. Wat als koning Willem-Alexander gewoon meneer Van Amsberg wordt? Als we het koningshuis afschaffen en Nederland niet langer een monarchie is, hoe zou dat gaan? Mike biedt een toegankelijke en informatieve podcast voor mensen met interesse in politiek, geschiedenis en maatschappij.

NPO Luister Podcast Pitch
Heel Nederland mocht van donderdag 9 november tot en met woensdag 31 januari een idee voor een podcast indienen via npoluister.nl/pitch. Daar zijn bijna honderdvijftig ideeën voor een podcast uitgekomen, variërend van plaatsen in Nederland die verloren zijn geraakt, tot een podcast over het leven in een band. Uit de meer dan honderd inzendingen hebben de betrokken omroepen AVROTROS, BNNVARA, Omroep MAX, PowNed en Omroep ZWART samen met NPO de acht beste ideeën geselecteerd voor een pitchdag, waarna vier ideeën door mochten naar de finale