Van Gogh Museum viert 150 jaar impressionisme met nieuwe tentoonstelling

Het impressionisme bestaat vandaag 150 jaar
Vandaag op de dag af is het 150 jaar geleden dat Claude Monets Impression, soleil levant een criticus aanleiding gaf te schrijven over ‘de tentoonstelling van de impressionisten’. Dit moment wordt gezien als de geboorte van het impressionisme in Frankrijk. Ter ere van dit jubileum presenteert het Van Gogh Museum dit najaar de groots opgezette overzichtstentoonstelling Vive l’impressionnisme! Topstukken uit Nederlandse collecties.

Unieke nationale samenwerking
Vive l’impressionnisme! laat de meest significante Franse impressionistische werken uit Nederlandse museale en particuliere collecties zien. De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Van Gogh Museum en het Museum Boijmans van Beuningen, in nauwe samenwerking met het Kröller-Müller Museum, Stedelijk Museum, Kunstmuseum Den Haag, Rijksmuseum, Rijksmuseum Twenthe, Singer Laren, Groninger Museum, Teylers Museum, Museum De Fundatie en De Mesdag Collectie.
De belangrijkste impressionistische kunstwerken uit Nederlandse collecties op één plek
Kunstenaars als Claude Monet, Edgar Degas, Camille Pissarro, Berthe Morisot, Alfred Sisley en Paul Cézanne vingen de persoonlijke beleving en lichtval van een specifiek en veranderlijk moment – een impressie – in losse penseelstreken en felle kleuren op het doek. Hun belangrijkste schilderijen in Nederlands bezit komen dit najaar naar Amsterdam en worden zij aan zij getoond met pastels, sculpturen, tekeningen en prenten.


Vive l’impressionnisme! Topstukken uit Nederlandse collecties is van 11 oktober 2024 t/m 26 januari 2025 te zien in het Van Gogh Museum.