JOE JACKSON NAAR KONINKLIJK THEATER CARRÉ OP WOENSDAG 11 SEPTEMBER 2024

Op woensdag 11 september 2024 komt de Britse muzikant Joe Jackson naar Nederland voor een show in Carré. De ticketverkoop start op vrijdag 15 maart om 11:00 via ticketmaster.nl

Muzikant en producer Joe Jackson kondigt zijn “The Two Rounds Of Racket Tour” aan. De tour volgt na de release van zijn nieuwe album eind 2023 genaamd “Mr. Joe Jackson presents: Max Champion in ‘What A Racket!”. Het album is een herleving van de liedjes van de Engelse Music Hall artiest Max Champion.

De “The Two Rounds Of Racket Tour” belooft feestelijk, bijzonder en anders dan alles wat fans eerder hebben gezien van Joe Jackson. De show bestaat uit twee delen: een solo set van Joe Jackson met zijn originele liedjes, en een tweede deel gebaseerd op het album What A Racket! Het tweede deel van de show bestaat uit de eerste uitvoering in meer dan 100 jaar van de liedjes Max Champion, gespeeld door Joe en een negenkoppige band.

Max Champion werd geboren in 1882 in de East End van Londen. Als opkomende artiest deelde hij het podium met grote sterren zoals Gus Ellen en Vesta Tilley, maar zijn carrière werd gestopt door de Eerste Wereldoorlog, en zijn liedjes vervaagden. Dat wil zeggen, tot 2014, toen bladmuziek van Max Champion opdook: eerst in Malta, daarna in Engeland, en intrigerend genoeg in België, waar Max waarschijnlijk zijn einde vond in de loopgraven. Tegen 2019 waren er genoeg liedjes hersteld voor Joe Jackson om ze te doen herleven met een 12-koppig orkest.

Joe Jackson over de muziek van Max Champion: “Dit waren prachtige liedjes in hun tijd, maar ze zijn ook verrassend modern. Soms is het bijna alsof Max rechtstreeks vanuit zijn Londen van de vroege 20e eeuw tot ons spreekt in de vroege 21e eeuw.”

Over Joe Jackson:
Joe Jackson werd geboren op 11 augustus 1954 in Engeland, maar groeide op in Portsmouth. Op 16-jarige leeftijd speelde Joe zijn eerste betaalde optreden, als pianist in een kroeg naast een lijmfabriek net buiten Portsmouth. Hierna volgde meer kroegoptredens en hij begeleidde een bouzoukispeler in een Grieks restaurant. Op 18-jarige leeftijd won Joe een beurs om Compositie, Piano en Slagwerk te studeren aan de Royal Academy of Music in Londen.

In 1978 woonde Joe in Londen en probeerde hij een albumdemo te verkopen samen met zijn eigen band Standby. Die demo (al Look Sharp) vond uiteindelijk zijn weg naar de Amerikaanse producent en talentscout voor A&M Record: David Kershenbaum. Joe werd onmiddellijk getekend en Look Sharp werd opnieuw opgenomen in augustus 1978. De Joe Jackson Band begon regelmatig op te treden en het album werd uitgebracht in januari 1979.

Een jaar na het uitbrengen van het album Look Sharp werd het vergelijkbare album genaamd I’m The Man uitgebracht, en in 1980 het donkerdere, meer reggae-beïnvloede Beat Crazy. Aan het einde van 1980 besloot drummer Houghton te stoppen, en Joe besloot de band te ontbinden en iets nieuws te proberen.

In 1981 nam Jackson Jumpin’ Jive op, een eerbetoon aan Swing en Jump Blues artiesten zoals Louis Jordan en Cab Calloway. Terugkerend naar het schrijven van liedjes, bracht Joe een groot deel van 1982 door in New York. Het resultaat was Night and Day, een meer verfijnde en melodische plaat. Met een nieuwe gitaarloze band ging Jackson een heel jaar op tournee, en het album werd zijn grootste succes, met platina in de VS. Tijdens de tour vond Joe ook tijd om zijn eerste filmmuziek te schrijven, voor James Bridges’ Mike’s Murder. (Hij zou doorgaan met het schrijven van meerdere anderen, met name voor Francis Ford Coppola’s Tucker in 1988).

Jackson’s volgende album Body and Soul (1984) wasvergelijkbaar met Night and Day maar had een blazerssectie (die veel mensen ten onrechte deed aannemen dat hij een jazzplaat had gemaakt). Voor Big World (1986) brachtJackson alles terug naar een 4-mans formatie. In 1989 ging hij de tegenovergestelde richting op met het majestueuze, semi-autobiografische Blaze of Glory, en toerde met een 11-koppige band. Het album Laughter and Lust (1991) was meer als een mainstream rockplaat.

De jaren 90 brachten enkele van zijn meest uitdagende en eclectische werken: Night Music (1994), Heaven and Hell (1997), en het album dat Joe als zijn beste (en meest ondergewaardeerde) beschouwt: Night and Day II (2000). De eeuwwisseling bracht veel voor de artiest: Jackson won zijn eerste Grammy (Best Pop Instrumental Album for the non-traditional, non-orchestral Symphony No.1) en publiceerde zijn boek A Cure For Gravity.

In 2003 vormde Joe de originele Joe Jackson Band opnieuw voor een verbluffend nieuw album, Volume 4, en een lange tournee. De reünie was altijd bedoeld als een eenmalige gebeurtenis, maar produceerde ook een live album, Afterlife, in 2004.

Tegen die tijd woonde Jackson voornamelijk weer in Londen. Hij maakte heel wat solo-optredens, waaronder op een ongewone triple-bill tour met Todd Rundgren en het strijkkwartet Ethel. Hij zong en speelde piano op Rickie Lee Jones’ It’s Like That en William Shatner’s Has Been. Hij werd ook geëerd met een Fellowship door de Royal Academy of Music en een eredoctoraat door de Universiteit van Portsmouth.

In 2006 richtte Joe zijn aandacht weer op songwriting en deed een korte tour met Graham Maby en Dave Houghton. Nadat hij er niet in geslaagd was om zich gelukkig opnieuw te vestigen in Londen, verhuisde hij naar Berlijn, waar zijn volgende album Rain werd opgenomen in 2007.

In 2012 bracht Joe een eerbetoon uit aan een van zijn grootste muzikale helden: Duke Ellington. The Duke is een radicale herinterpretatie van vijftien Ellington-klassiekers, met een eclectische lijst van gastartiesten waaronder Iggy Pop, Ahmir ‘Questlove’ Thompson en andere leden van The Roots, Sharon Jones, Steve Vai, en jazzvioolster Regina Carter, die Joe vergezelde op de daaropvolgende tour.

In 2015 kondigde Jackson de opvolger van The Duke aan: het album Fast Forward. Op 18 januari 2019 bracht Jackson het album Fool uit. Jackson en de band speelden “Fabulously Absolute” bij Jimmy Fallon’s Tonight Show op 21 januari 2019. Fool debuteerde in de top 20 albumcharts in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland. In de VS debuteerde het op nr. 25 op de Billboard’s Top Album Sales Chart. In het VK kwam het binnen op de Indie Albums Chart op nr. 13.

Na een door Covid veroorzaakte pauze toerde Joe in 2022 door de VS en Europa voor een tour genaamd “Sing, You Sinners!”

MR. JOE JACKSON PRESENTS: “THE TWO ROUNDS OF RACKET TOUR”
Joe Jackson Solo Plus Joe Jackson and 9 piece band Presents the Music of Max Champion
Woensdag 11 september 2024, Koninklijk Theater Carré, Amsterdam
Aanvang: 20:00 uur | Entree: Vanaf €61,60 (incl. servicekosten)

De kaartverkoop start op vrijdag 15 maart om 11:00 uur.